Kereső

 

 

 

 

 

Szállások Horvátországban

 

Horvátországinfó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveti Juraj-Horvátország

Ki ne ismerné a Kvarner-öböl szebbnél-szebb falvait és városait  Rijekát, Novi Vinodolskit és Zengget(Senj). Pedig van számos csodás hely is ebben az öbölben; többek között a legutóbb bemutatott Klenovica, Jablanac, Karlobag vagy Szentgyörgyfalva (Sveti Juraj).
Sveti Juraj naplemente (forrás: Wikipedia)

Szentgyörgyfalva, azaz Sveti Juraj Horvátországban, Zárától 10 km-re található meg Lika-Zengg megyében, csaknem a Velebit-hegység tövében. Kikötöi igen kedveltek, köszönhetö a Bora szelek kedvezö hatásának.
A falu helyén sokáig egy Lopsice nevezü falu volt megtalálható, melynek neve a római kori telepre, a "Municipio Lupsica"-ra  vezethetö vissza. A telep fontos volt a tengeri hajósok számára a kitünö adottságokkal rendelkezö partszakasznak köszönhetöen. Ezt bizonyítja az a többszáz éves köhíd, mely a települést a Lisac-szigetettel kötötte össze.
A horvátok és a magyarok megérkezte után a Lopsice a bencések kezébe került, akik itt egy bencéskolostort építettek, melyet századokkal késöbb, a 15. században Szent Fülöp és Jakab templomával bövítettek ki.
sveti juraj templom (forrás: photoforum.istria.info)
A törökvész idején a falu teljesen elnéptelenedett, új lakosai, telepesei csak két századdal késöbb a 18.században költöztek vissza. Ekkoriban épült meg a környékben híresnek számító Szent György templom, melyröl a falu is nevét kapta. Nem messze ettöl a templomtól találhatóak meg a régi Szent György templom romjai, melyet a törökök romboltak le.

Az idelátogatóknak mindenképpen látniuk kell a régi és az új templom mellett a kikötöt és az ezzel szemben megtalálható Lisac szigetet. 
sveti juraj kikötö lisac-sziget (forrás: photoforum.istria.info)

Sveti Juraj és környéke kiválló kiindulópont minden kiránduláshoz; hiszen a falu a nagyobb é kedveltebb városoktól nem messze található meg. 

(képek: wikipedia, photoforum.istria.info)

 

Sveti Juraj-Horvátország hozzászólásai

Szólj hozzá

0.018 mp