Kereső

 

 

 

 

 

Szállások Horvátországban

 

Horvátországinfó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveti Duh-beszámoló

2006 nyarán jártam először Horvátországban, akkor ejtett rabul Dalmácia semmihez sem hasonlítható szépsége és különlegessége. Néhány évvel később elhatároztam, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal. Mivel nem szimpla egy-két hetes nyaralásra vágytam, ezért eldöntöttem, hogy keresek valamilyen munkát, így akár 2 hónapot is az Adrián tölthetek, ami tekintve azt, hogy ezzel némi pénzt is keresek, felettébb jó ötletnek tűnt. Szerencsémre olyan lehetőséget kaptam az élettől, aminek köszönhetően Pag-szigettől Rogoznicaig bejárhattam valamennyi strandot, érdekes látnivalót. Korábban volt szerencsém eljutni Split és környékéig, így büszkén mondhatom, hogy Dalmácia Splitig tartó szakaszát legalább, ha nem jobban ismerem, mint a Miskolc-Budapest közötti útvonalat.

Nem egyszerű a választás, ezért egy olyan helyet szeretnék nektek bemutatni, ami talán kevésbé ismert a magyar turisták, utazók előtt. A már citált Pag-szigeten helyezkedik el Dalmácia talán legszebb fekvésű strandja. A főút elhagyása után kisvártatva szenzációs látkép tárul elénk. Amint a lejtőn lassan ereszkedünk le kocsinkkal, a lágyan hullámzó elképesztően tiszta tenger és a háttérben húzódó hegyek varázslatos kombinációjának találkozása tárul szemünk elé. Nem túlzok, ha azt mondom, a lenti kép töredékét adja vissza annak a látványnak, ami az ideérkező vendéget fogadja.

A hely neve ehhez mérten különleges, már-már spirituális jellegű, Sveti Duh, azaz Szent Szellem vagy Szentlélek. A főként olasz és német turisták által látogatott partszakaszon találunk egy, a helyhez méltó fenséges, ám roppant puritán éttermet. A domb tetején található kőépület melynek sem ajtaja, sem ablaka nincs, pusztán a helyét vésték bele a falakba. Mondanom sem kell, hogy a kiszűrődő janjetina (a horvátok „szent étele”, a sült bárány helyi neve) pazar illatának szinte lehetetlen ellenállni. Az elcsábulás után nincs más dolgunk, mint kényelmesen hátradőlni és átélni a pillanatot. Az ember miközben élvezi a kőépületnek köszönhető kellemes klímát, csodálja a látványt, mely a szeme elé tárul és persze kényelmesen falatozza a porhanyós húst, nem is kívánhat mást, pusztán hálát adhat az égnek, hogy megadott neki az élmény.

unique

Sveti Duh-beszámoló hozzászólásai

Szólj hozzá

0.031 mp