Kereső

 

 

 

 

 

Szállások Horvátországban

 

Horvátországinfó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraljevica vagy Porto Ré?

Jókai Mór, "Egy játékos aki nyer" című regényében egy szereplő felteszi a kérdést: tudják-e, hol van Fiume? A válasz: azt nem,csak hogy hol van Rijeka. És hogy hol van Porto Ré? Azt sem, csak Kraljevicát ismerjük. 

 
Természetesen ugyanazokról a városokról van szó. A történelem úgy hozta, hogy egy városnak több neve is volt az Adria partján és azt használta, amely éppen a politikai uralom miatt aktuális volt. A magyarok idején a magyart, az olaszok idején az olaszt, Jugoszlávia
idején a horvátot..
 
A nagy Tito sem egyenruhában született: egyszerű hajógyári munkásként élt évekig az olasz uralom alatti Porto Rében- Kraljevicában, mielőtt egész Európa által ismert és elismert partizánvezér lett. Később, Jugoszlávia elnökeként már diktátori allüröket vett fel:
magánbirtokot tartott fent a Brijuni-szigeteken. Mégis az utókor megbocsájtó. Szinte minden horvát városban van Tito utca, vagy tér.
 
Ha Kraljevicában járunk, gondoljunk az egykori hajógyári munkásra aki egy szövetségi állam elnöke lett: aki ha kellett szembeszállt a Szovjetunióval és a Nyugattal is, s akire a horvátok a mai napig büszkék.
 
A teljes írás: a Horvát-Magyar Európai Panorámán olvasható. http://www.hmep.eu/hu/turizmus/154-ahol-meg-a-nagy-tito-is-dolgozott-kraljevica-az-adria-partjan.html

Kraljevica vagy Porto Ré? hozzászólásai

Szólj hozzá

0.027 mp