Kereső

 

 

 

 

 

Szállások Horvátországban

 

Horvátországinfó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horvátország+EU= 2013

Az Európai Uniós és a horvát vezetők ma aláírták a csatlakozási szerződést, amelynek értelmében Horvátország lesz az unió 28. tagállama 2013. július 1-től. Horvátországban 2012 elején még népszavazást tartanak a csatlakozásról.
A csatlakozásig hátralévő időben Horvátország felkészülése folytatódik, eleget kell tennie a csatlakozási tárgyalásokon tett vállalásainak, az Európai Bizottság pedig ellenőrizni fogja ezek teljesülését. A teljes csatlakozásig Horvátország megfigyelőként vehet részt az Európai Bizottság és Tanács munkájában.
Átmeneti időszakban a tagság bizonyos korlátozásokkal élhet. Például a tagállamok két éven át korlátozhatják a horvát munkavállalást országukban vagy bizonyos szektorokban, ahogy az történt a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott országokkal szemben is. A két év lejárta után felülvizsgálatot követően öt évre hosszabbítható a korlátozás, és még két évvel megtoldható, ha ez indokolható. Ausztriának és Németországnak további joga van bizonyos, határokon átnyúlóan működő, érzékeny szolgáltató szektorokban korlátozásokra.
Horvátországnak pedig lehetősége van a csatlakozástól számított hét évig (plusz három évig hosszabbítható) a külföldiek földvásárlásának korlátozására. Továbbá az ingatlanvásárlás is korlátozható a harmadik országbeliek felé.
A schengeni övezethez való csatlakozásról még ezután fog dönteni az Európai Tanács a Bizottság jelentése alapján.
Horvátország 2003-ban adta be csatlakozási kérelmét, és a csatlakozásig vezető egyes integrációs fejezetek lezárására nagy részt sor került a magyar uniós elnökség ideje alatt, a Bizottság pedig októberben adta ki javaslatát a csatlakozási szerződés megkötésére.
(Pénzcentrum) 

0.02 mp