Kereső

 

 

 

 

 

Szállások Horvátországban

 

Horvátországinfó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romantikus vakáció Horvátországban, kettesben

Ha egy jó kapcsolatra vágysz, és a másik is csak azt akarja, hogy teljes szívedből akard őt, a legjobb, amit tehetsz, hogy elviszed az Adriára. A horvát tengerparton csodálatosan romantikus helyeket lehet találni, és van-e szebb dolog, mint kézenfogva, mezítláb sétálni a langyos homokon, együtt hallgatni a hullámok szöszmötölését a sziklák között, rácsodálkozni a színpompás naplementére, a holdsütötte tengerre.

A többi már magától megy. Egy felejthetetlen vakáció kettesben! Lehet, hogy lánykérés lesz a vége? Hát akkor már tervezhetitek is jövőre a különleges esküvőt Horvátországban, és a mézeshetek eltöltésére is kínálják magukat az ideális helyszínek.

Helyszínek:

Trogir és a boldogság szigete Ciovo

 

Dubrovnik az Adria gyöngyszemeOpatija - grófok és bárók lábnyomát követveVégül egy igazi különlegesség, a szerelmesek szív alakú szigete: Galesnjak, Zadar közelében. A sziget lakatlan, magántulajdonban van, tulajdonosa a Pasman szigeten él. Szívesen kiadja szerelmespároknak egy-egy napra. Bálint-nap körül nagy a nyüzsgés arrafelé.

Zadar


 

Èlménybeszámolók Horvátország

Ezen az oldalon a Horvátországban utazók utazási élményeit és tippjeit olvashatják ill. olvashatjátok. Továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik szívesen megjelentetnék élménybeszámolójukat horvátországi nyaralásukkal kapcsolatban.
Jó szórakozást! 

Sanyóca élménybeszámolója-Köszönjük (Sanyóca weblapja )

" Igen, ebben az évben is megvolt a horvátországi nyaralás. Szokás szerint jó gyorsan eltelt.

Az indulás aug.4.-én éjjel 5 körül volt. Olyan dél körül értünk Senj-be, ami Zadar fölött van kb. 150km-re. Senj egy kicsike város, kicsi kikötővel. Délben alig vannak az utcákon, kora este viszont az éttermek, tavernák tömve vannak. Na de erről majd később.

Szóval délben szállásfoglalás. Ami egy családi ház felső szintje volt. Kettő szoba a tengerre nézett, csodás első osztályú panorámával. A másik kettő meg, a ház árnyékos oldalára. Ja és két fürdőszoba volt, ami nem elhanyagolható szempont, főleg azért mert 8-an voltunk.

Majdnem minden napunk ugyanaz volt. Reggeli, strandolás(apró kavicsos part), ebéd, délutáni szieszta, este vacsora valahol a városban, majd éjjelig sörözgetés kártyázás. A merészebbeknek helyi disco feltérképezése(Rudi, Noti). Talán említést kéne tennem az árakról is. De előtte talán egy kis árfolyam.

1Kn (Kuna) kb. 36Ft-nak felel meg. Nézzük csak mi mennyibe került.

- Sör 15-18Kn (0.5l étteremben), 10-12Kn/liter boltban a strapapalackos Karlovačko, Ožujsko
- Kenyér 5-10Kn (fél kilós, vagy talán egy picit nagyobb)
- Víz 10-15Kn (5literes szénsav mentes) de ez változó, valahol 1.5l szénsavas pl. 10Kn
- Kóla 20-25Kn (3dl étteremben) boltban olcsóbb
- Pizza 30-50Kn (normál méret)
- Mix Grill 60-100Kn (sült hús, kolbász, szalonna v. sonka mindez egy tányéron)
- Saláta 20-40Kn (savanyuságnak szánják, általában egy kis tányérnyi)
- Tengeri herkentyűs kaják 60-120Kn
- Spagetti 50-70Kn
- Chevabchichi 45-60Kn (horvát nemzeti kaja, olyan kicsi sült kolbász bőr és p.paprika nélkül)
- Fagyi 5-6Kn/gömb viszont isteni finom
- Fagyi-kehely 35-45Kn (3gömb+gyümölcs+hab)

Valamikor (aug.7.-én) megnéztük Crikvenica várost, ami kb. 35km-rel feljebb volt Senjnél. Jóval nagyobb is nála. Szép rendezett part, hosszú strandok, mellette sétáló utca amit virágok és pálmafák öveznek.

Rá két napra (aug.9.-én) Opatija-ban voltunk, ami Rijeka mellett, alatt van 10km-re. Opatija, Horvátország egyik legszebb városa, 150 éves turisztikai múltal büszkélkedhet. Gyönyörű és rendezett utcák, parkok, házak. Egyetlen egy probléma van, ha kocsival mész, parkolni lehetetlen. Mi is kb. 40 percig parkolóhelyet kerestünk. De szerencsére aztán egy privát parkolóban volt hely és az ottani portás bácsival megegyeztünk.

Gyalogosan vágtunk neki a városnak, végig a parton haladtunk. Megnéztük a kikötőt, a Jakova parkot és még egy csomó mindent. Utána kajáltunk + fagyi és indultunk vissza Senjbe, emlékekkel és élményekkel gazdagodva. Még aznap este Senjben megnéztük a 36. MeĐunarodni Senjski Ljetni Karnevált, ami a főtéren volt, sok-sok emberrel és jó hangos zenével.

Az utolsó előtti nap(aug.10) elromlott az idő, egész nap esett, de szerencsére, az esti órákban kitisztult az ég. Bementünk a városba, kajáltunk egyet, majd megnéztük, a város felett magasodó hegyen álló 16. századi Nehaj várat.

Szép látvány tárult elénk. Az egész város álmosan nyújtózott el a lábunk előtt. Gyönyörködtünk a kilátásban, majd szépen lassan lesétáltunk a hegyről.

Eljött az utolsó nap(aug.11). Már korán felkeltünk. Mindenki szorgos hangya módjára rakodta össze cuccait. Autókba berakodtunk, majd csöpögő esőben érzékeny búcsút vettünk. Isten veled Senj."

 


 

Programok Horvátország, 2012

 Mint minden évben, érdekes nyár vár a Horvátországba indulókra. A kicsiny falusi ünnepségektöl kezdve a nagyobb városi fesztiválokig, minden korosztály számára egy színes és érdekes program várja az ideérkezöket. 
Az ismertebb események Zengben/Senjben, Makarskán, Pulán hozzák a tölük elvárt színvonalat, de a kisebbek, mint például Otočacban/Otocsányban vagy Sinjben sem lebecsülendöek!


Honlapunk megpróbálta összeszedni a legfontosabb idei programokat, természetesen a teljesség igénye nélkül, melyet a "Programajánló 2012"-es menüpont alatt érhetnek el.
 

  
    

Reméljük segíthettünk az idei nyaralásának szervezésében!

 

Horvátország+EU= 2013

Az Európai Uniós és a horvát vezetők ma aláírták a csatlakozási szerződést, amelynek értelmében Horvátország lesz az unió 28. tagállama 2013. július 1-től. Horvátországban 2012 elején még népszavazást tartanak a csatlakozásról.
A csatlakozásig hátralévő időben Horvátország felkészülése folytatódik, eleget kell tennie a csatlakozási tárgyalásokon tett vállalásainak, az Európai Bizottság pedig ellenőrizni fogja ezek teljesülését. A teljes csatlakozásig Horvátország megfigyelőként vehet részt az Európai Bizottság és Tanács munkájában.
Átmeneti időszakban a tagság bizonyos korlátozásokkal élhet. Például a tagállamok két éven át korlátozhatják a horvát munkavállalást országukban vagy bizonyos szektorokban, ahogy az történt a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott országokkal szemben is. A két év lejárta után felülvizsgálatot követően öt évre hosszabbítható a korlátozás, és még két évvel megtoldható, ha ez indokolható. Ausztriának és Németországnak további joga van bizonyos, határokon átnyúlóan működő, érzékeny szolgáltató szektorokban korlátozásokra.
Horvátországnak pedig lehetősége van a csatlakozástól számított hét évig (plusz három évig hosszabbítható) a külföldiek földvásárlásának korlátozására. Továbbá az ingatlanvásárlás is korlátozható a harmadik országbeliek felé.
A schengeni övezethez való csatlakozásról még ezután fog dönteni az Európai Tanács a Bizottság jelentése alapján.
Horvátország 2003-ban adta be csatlakozási kérelmét, és a csatlakozásig vezető egyes integrációs fejezetek lezárására nagy részt sor került a magyar uniós elnökség ideje alatt, a Bizottság pedig októberben adta ki javaslatát a csatlakozási szerződés megkötésére.
(Pénzcentrum) 

Karintia: A Klopeini-tó körül - minden évszakban vonzó úticél

Karintia: A Klopeini-tó körül - minden évszakban vonzó úticél

A Klopeini-tó - Dél-Karintia turisztikai régiója nem csupán nyáron, hanem egész évben “határok nélküli kikapcsolódással” kecsegtet.

A Klopeini-tó - Dél-Karintia turisztikai régiója nem csupán nyáron, hanem egész évben “határok nélküli kikapcsolódással” kecsegtet.

 Budapesttől pontosan 441 km-re található a Klopeini-tó - Dél-Karintia vidéke, amely a jól kiépített A2-es autópályán kb. 3,5 óra alatt elérhető. A “Völkermarkt Ost” lehajtót ajánljuk, és onnan a “Klopeiner See” táblákat kell követni. St. Kanzian-ba érkezvén átélhetjük az első csúcsélményt, ha a keleti parti és onnan a nyugati parti utat választjuk. Fenn a dombon lélegzetelállítóan szép kilátásban lehet részünk, amint megpillantjuk a türkizen csillogó Klopeini-tavat St. Kanzian helységével együtt és a háttérben a karintiai hegyeket.

Ilyen emelkedett hangulatban kényelmesen utaztunk tovább még 1-2 km-t a szállásunkig. Szállásunk a Westuferstraße 38 szám alatti Strandhotel-Seeblick 3 csillagos szálloda, de nyugodtan illethetnénk akár 4 csillaggal is. A lift hiányát ellensúlyozza a barátságos személyzet, akik szívesen segítenek felcipelni a csomagunkat akár az első akár a második emeletre. Egyébként a lépcsőmászást a “napi sport” rubrikájába soroltuk be. A második emeleten helyeztek el minket, ahol részben szép kilátásunk nyílt a Klopeini-tóra. A szoba tágas volt, a fürdőszoba is nagy és minden nagyon tiszta. A választott félpanzió telitalálat volt. Reggel gazdag svédasztalos reggeli, amint az egy 4 csillagos hotelban megszokott, és vacsorára ízletes menü, kitűnően elkészítve és fűszerezve. Igazán kellemes volt a hotel saját tulajdonú strandján az ingyenes napozóágyakon pihenni, hiszen ehhez csupán 50 métert kellett megtenni. Kérésünkre naponta beüzemelték a szaunát, amelyet egy órán keresztül használhattunk. A februári síelésünkre már most lefoglaltuk ugyanazt a szobát. www.strandhotel-seeblick.at

A Klopeini-tó melletti St. Kanzian a rövid utak települése. A Strandhotel-Seeblick-től alig néhány száz méternyire van a település kis “turisztikai központja”. Ott olasz jellegű fagyit ehetünk vagy akár élő zenét is hallgathatunk. Kicsi, hangulatos és kedves, egyszerűen nem lehet nem szeretni. A klíma mediterrán jellegű, ezért nem ritkaság, hogy esténként elegendő egy könnyed ruházatban flangálni. Ezen a területen van Ausztria legtöbb napsütéses óraszáma és a legmelegebb tavak is. Nyáron az ivóvíztisztaságú 28 fokos is lehet, és amikor szeptember közepén ott voltunk, úsztunk a még mindig 24 fokos vízben. www.st.kanzian.at

A Klopeini-tó - Dél-Karintia mindenből többet nyújt. Családok, aktív és az élvezet kedvéért nyaralók feltöltődhetnek energiával az egyedülálló tavakkal teli tájon a klagenfurti medence, a Karavankák, a Sau-és Koralpe hegyvonulatok között. www.klopeinersee.at

 St. Kanzian-ban a Schulstraße 8 szám alatt igazi erdő-élményvilágot találunk, ahol mindig sokminden történik, és mindez 3 szinten. Megismerni magasan a fák csúcsa fölötti világot, kúszni a rókavárban vagy az óriáslabirintusban elveszni - mindez és még sokminden más is itt lehetséges. A több mint 20.000 m² nagyságú természetes játszótér számos szivet megdobogtat. Az erdőn át játékos módon tanítja látogatóit az erdei tanulóösvény 7 interaktív állomással www.walderlebniswelt.at

 

“Lépjen a fedélzetre, és éljen át egy romantikus hajóutat a Völkermarkt-i tározón” - hangzott a prospektus ígérete. Az MS Magdalena napozó fedélzetén kávé és sütemény

További információkat a www.aktivpihenes.hu  oldalon találhat.

 

 

A horvát kisebbség Magyarországon

Magyarországon, a leututóbbi népszámlálás adatai alapján 15.620 magát horvátnak valló él. A magyarországi horvátok  Magyarországon 7 különböző "szigeten" élnek: Pécs környékén, Mohács környékén, Ormánságban (Dráva mentén), Nagykanizsa környékén, Várvidéken, Budapest környékén.

A horvát kisebbség legkoncentráltabb jelenléte főleg Pécs környékén (Szalánta, Kökény, Pécsudvard) található. Pécsett horvát nyelvű oktatás működik az óvodától egészen az gimnáziumig bezárólag. Állandó horvát színháza is van a városnak (Pécsi Horvát Színház), valamint horvát nyelvű rádióadás, könyvtár, újság. Vasárnaponként rendszeres horvát nyelvű katolikus istentiszteletekre is sor kerül.

Nyelvjárás


Pécstől délre eső falvak horvát népességét bosnyáknak hívjuk. Ők katolikusok és Boszniából érkeztek Magyarországra. Horvát što nyelvjárás "ije"-zős formáját beszélik.

Történelem

Horvátország a Magyar Királyságon belül egészen a Habsburgok hatalomra kerüléséig formális önrendelkezéssel (autonómiával) rendelkezett. Egyedülállóan Magyarország nemzeti kisebbségei között, a horvátoknak a Magyar Királyság részéről garantált nemzetgyűlésük is volt, a Szábor, amely Zágrábban székelt. A Habsburgok hatalomra kerülése után, a politikai, kulturális, és bizonyos gazdasági önrendelkezésnek ez a sajátos módja, a Horvát Bánság, formálisan a kiegyezés (1867) után állt helyre újra.

A Magyarország és Horvátország között nyolc évszázadon át fennálló államszövetségnek, illetve a jószomszédi kapcsolatoknak köszönhetően a magyarokat és a horvátokat mind a mai napig számos történelmi, kulturális és gazdasági szál köti össze.

 

 

Plitvice Nemzeti Park -videó-


Horvátország egyik leghíresebb nemzeti parkja a plivicei nemzeti park, mely 1971 óta a világörökség része. A park egy sürün fenyvesekkel borított völgyben helyezkedik el, ahol számos barlang és forrás található meg. A leghíresebb forrás a Korana folyó forrása.
A nemzeti park nagyon kedvelt a turisták köröben,és nem csak szépsége, hanem, földrazi elhelyezkedése miatt is.
 
 

A Nemzeti Park tavai:

Milanovac-tó
Egy legenda szerint a tavat egy Mile nevü pásztorról nevezték el, aki ebben a tóban vesztette elétét.  Mások szerint a tavat, a tó melletti malom molnáráról; Mile Perisicröl nevezték el. A Milanovac-tó a legnagyobb a tavak közül, 532 méter magasságban, 470 méter hosszan, és 50-90 méter szélesen terül el. Legmélyebb pontja 18m és a tó összterülete 0,03 km2.
A tó érdekessége, hogy színe a nap hatására zöld és kék szinekre változik.

 

Gavanovac-tó
A tó 514 méter magasab található meg, mely nevét egy legendáról kapta. A legenda szerint a tóban Gavanovo kincsei tal´lhatóak meg. A tó 100 méter hosszú és 65 méter széles, területe kb.0,01 km2, legméllyebb pontja 10m
 

Kaluderovo-tó
A tó nevét a "kaluder", szerzetes/remete szóból kapta, hiszen egyik barlangjában réges-régen egy szerzetes lakott.505 méter magasságban, 225 méter hosszan és 70-100 méter szélesen terül el a 13 méter mély és 0,02 km2 nagy tó.

 
Novakovica Brod-tó
Ez a tó az utolsó a nemzeti park tavai közül, mely 503 méter magasságban, 90 méter szélesen és 50  méter hosszan fekszik. A tó legméllyeb pontja 3 méter és összterülete 0,003 km2.

 
 
 
 

 

 

Hol nyaralhatunk nyolcvanezer forintból? (Részlet)

Az első számú külföldi úti cél a magyar turisták számára természetesen Horvátország. Számtalan hely közül lehet válogatni, mi most egy kevésbé ismert és elismert szigetet, Pagot ajánljuk az észak-dalmáciai szigetvilágban. A sziget nem a dús vegetációjáról híres, viszont remek strandok és kitűnő búvárhelyek vannak errefelé.
 


 

A szállásfoglalást intézhetjük előre is, de ha érkezés után szeretnénk foglalni, akkor sincs elveszve semmi: a falvakban az információs pultoknál vagy az utazási irodákban is megtehetjük. A szigeten egy négyfős apartmant ellátás nélkül egy teljes hétre már 377 euróért, nagyjából 100 ezer forintért megkaphatunk a főszezon kellős közepén. Ez személyenként alig több mint 25 ezer forintot jelent.

 Az út hossza összesen 646 kilométer, tehát ha megérkezés után egy métert sem használjuk az autót, ennek kétszeresével kell számolnunk. Az 1292 kilométerből mintegy 1192 kilométert autópályán tehetünk meg, ami a horvátországi és a magyarországi autópályadíjakkal és az üzemanyagköltséggel együtt irányonként kb. 90 euróba, azaz mintegy 24 ezer forintba kerül. Ha négyen ülünk a kocsiban, akkor ez oda-vissza fejenként 45 euró, azaz kb. 12 ezer forint. Ha a szeretnénk faragni az autózásból, az út utolsó szakaszán választhatjuk a kompot is, de így a benzinen nem spórolunk akkora összeget, amely megérné a rövidítést.

(Forrás: http://www.origo.hu/utazas/20110605-hol-nyaralhatunk-80-ezer-forintbol.html )

0.013 mp