Kereső

 

 

 

 

 

Szállások Horvátországban

 

Horvátországinfó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyermekkorunk legendás alakja: Sándor Mátyás ma bennünk él

 

A 80-as évek estéin már vártuk kedvenc kalandfilm sorozatunkat a TV előtt. Amikor felcsendült Grund Bert zeneszerző lágy dallama és a képernyőn megláttuk Bujtor Istvánt-Sándor Mátyás szerepében valahogy mindig erőt merítettünk. 

Az író Jules Verne megtanított bennünket arra, hogy a jó és a rossz között hogyan tegyünk
különbséget, hogy a nemes és erős lélek mindent túlél és az igazság nemcsak odaát van. A Sándor Mátyást 1979-ben az Adria partján forgatták Trieszttől Isztrián át egészen Dubrovnikig.

A filmből áradó erkölcsi erő sokunkat elkísér a mindennapok világába is...
 
A teljes cikk: a www.hmep.eu/Publikációk alatt olvasható
 
http://www.hmep.eu/hu/publikaciok/131-jules-verne-hsei-az-adrian.html

Novaljai nyaralás

Érettségiző diák révén sok mindennek utána szoktam nézni az interneten. Így történt egyik este, hogy egy történelem tétel után szerettem volna nézni,mikoris megláttam a facebookon egy posztot horvátországtól, hogy az első lájkoló megnyeri a novaljai hétvégét. Gondoltam veszíteni való nincs,így hát kommenteltem : ’én szívesen mennék!’ .. Persze bele sem mertem gondolni, hogy én leszek a szerencsés,így amikor üzentek,hogy már fel is vehetem a kapcsolatot az Adria24.hu alkalmazottjával alig hittem el …szóltam szüleimnek,akik először nem vettek komolyan,miután mutattak nekik az emaileket, csak akkor kezdték elhinni,hogy bizony mi másnap este horvátországba fogunk indulni….:) Reggel már pakoltunk is, és !másnap! este felpakolt autóval megindultunk a horvát tengerpart irányába.

Az út gyorsan eltelt,mikor odaértünk a ház tulajdonosa már várt minket. Nagyon kedves volt,megértettük egymást könnyen,az apartman is nagyon szép volt, 15méterre a tengertől. A három napot legfőképp strandolással,majd este városnézéssel töltöttük.A belváros közvetlen a tengerpart mellett van,kis kacskaringós utcákkal,nagyon hangulatos ott minden ..a kivilágított terek,szökőkutak,mind nagyon gyönyörűek :)

A horvát emberek mentalitása is irigylésre méltó,az a jókedv és emberszeretet..Persze sok bazár is van,ami számomra mindig kihagyhatatlan egy horvátországi nyaralás során..mindig kell hozni haza valami apró kis emléket..:) Ez a kis idő gyorsan eltelt, de ez csak a ’bemelegítés’ volt, hisz július végén szokásunkhoz hűen újra ellátogatunk a tengerre.:) Azóta már hiszek a szerencsében,és mindig szemfüles vagyok! :) Horvátország, én így szeretlek! :)

Bakó Dóra a nyereményjáték nyertese

Sveti Juraj-Horvátország

Ki ne ismerné a Kvarner-öböl szebbnél-szebb falvait és városait  Rijekát, Novi Vinodolskit és Zengget(Senj). Pedig van számos csodás hely is ebben az öbölben; többek között a legutóbb bemutatott Klenovica, Jablanac, Karlobag vagy Szentgyörgyfalva (Sveti Juraj).
Sveti Juraj naplemente (forrás: Wikipedia)

Szentgyörgyfalva, azaz Sveti Juraj Horvátországban, Zárától 10 km-re található meg Lika-Zengg megyében, csaknem a Velebit-hegység tövében. Kikötöi igen kedveltek, köszönhetö a Bora szelek kedvezö hatásának.
A falu helyén sokáig egy Lopsice nevezü falu volt megtalálható, melynek neve a római kori telepre, a "Municipio Lupsica"-ra  vezethetö vissza. A telep fontos volt a tengeri hajósok számára a kitünö adottságokkal rendelkezö partszakasznak köszönhetöen. Ezt bizonyítja az a többszáz éves köhíd, mely a települést a Lisac-szigetettel kötötte össze.
A horvátok és a magyarok megérkezte után a Lopsice a bencések kezébe került, akik itt egy bencéskolostort építettek, melyet századokkal késöbb, a 15. században Szent Fülöp és Jakab templomával bövítettek ki.
sveti juraj templom (forrás: photoforum.istria.info)
A törökvész idején a falu teljesen elnéptelenedett, új lakosai, telepesei csak két századdal késöbb a 18.században költöztek vissza. Ekkoriban épült meg a környékben híresnek számító Szent György templom, melyröl a falu is nevét kapta. Nem messze ettöl a templomtól találhatóak meg a régi Szent György templom romjai, melyet a törökök romboltak le.

Az idelátogatóknak mindenképpen látniuk kell a régi és az új templom mellett a kikötöt és az ezzel szemben megtalálható Lisac szigetet. 
sveti juraj kikötö lisac-sziget (forrás: photoforum.istria.info)

Sveti Juraj és környéke kiválló kiindulópont minden kiránduláshoz; hiszen a falu a nagyobb é kedveltebb városoktól nem messze található meg. 

(képek: wikipedia, photoforum.istria.info)

 

Érintetlen paradicsom- Klenovica

Klenovica, a Kvarner-öböl csodás falucskája, Novi Vinodolskitól nem messze található meg. A falu híres édesvizü forrásairól, melyek direkt a tengerbe folynak. Az édes forrásvíz és a sós tengervíz keveréke egy érdekes halfaunát "eredményezett".  

A falu vizei mind halban gazdagok, mely óriási hatással van a helyi éttermek kínálatára. A helység két étterme, a "Školjić" és a "Stella Maris"  halételei kifelyezetten ajánlandóak. A kiváló szakács, Školjić úr Németországban a helyi szakácsok körében nagy ismertségre tett szert.

A falucska kellemes klímájának és elhelyezkedésének köszönhetöen nagyon kedvelt a turisták körében. Klenovica kempingjei, a Klenovica kemping és  Kozica kemping jól ismertek a kempingezök körében,


A csodálatos környék, , a hegyek,az érintetlen vidék és a Krk-sziget kiválóan alkalmassá teszik Klenovicát úgy egy családi, mint egy kempingezös nyaralás helyszínéül. Mindemellett kiválóan alkalmas kiindulópont a környékbeli kirándulásokhoz, mint Vinodolskihoz, vagy a Krk-szigethez.

 

Köszönjük az Adria24.hu támogatását:

Croatia Salsa Festival 2012


Idén nyolcadik éve már... egy legenda Salsaországban amiről egész évben sztorizunk, "A Pool Party" hazája, amiről idén sem maradhat le aki igazán szereti a a napsütést, a tengerpartot, a romantikus mediterrán városkákat felturbózva a világ legjobb táncosaival, leghíresebb táncoktatóival, legelismertebb DJ-ivel, reggelig tartó bulijaival és afterpartyjaival a kikötőben, és még sorolhatnám...


Idén érdemes már június 15-én leutazni, mert egy kifejezetten bachata-kizomba eseménnyel fogunk szó szerint bemelegíteni a már 8. éve megszokott 5 napos őrületre, szóval véssétek a naptárakba június 15-25-öt, foglaljátok be a jól megszokott szállásokat, mert idén 10napig meg sem áll a tánc Rovinjban... ;)

Jegyvásárlásnál írd be a KizombaConnection promo kódot, hogy 5% kedvezményben részesülj!

8th Croatian Summer Salsa Festival, Rovinj 2012
www.crosalsafestival.com

Lopud

A dél-dalmáciai régióhoz tartozó szigetek: Korčula, Lastovo, Elafit-szigetek (melyek Dubrovnikkal "szemben" találhatók: Šipan, Lopud és Koločep-szigetek. ) és Mljet.

 
 Lopud  Dubrovnikból, Orasacból, és Zatonból hajóval érhető el.
Buja mediterrán és egzotikus növényekkel sűrűn benőtt sziget, melynek közepén dolomitvölgy húzódik (körülötte két párhuzamos hegyvonulattal).
Egyetlen települése, Lopud, az ugyanilyen nevű öbölben található, melyet annak idején két őrtorony is védett a támadásoktól, hiszen 1457-től a Dubrovniki Köztársaság/hercegség központja volt. Ma kávézók, éttermek, hotelek, turistainformációs kp. fogadja a látogatókat. A település fölötti magaslatról a Hercegi palota egyemeletes, gótikus épülete és teraszos kiképzésű kertje ad kiváló fotó-témát. 
Lopud, többek között, homokos tengerpartjairól híres, melyek közül a legszebb a Šunj öbölben található.
Ez az öböl majdnem teljesen körformájú, így bejárata igen keskeny. Dalmácia egyik legszebb strandja, a Šunj strand: finom, fehérhomokos, és mivel lassan mélyülő, gyermekek számára ideális.
A kirándulásokra hívogató sziget belső része szinte érintetlen természet, érdemes ezt is felfedezni!
 
(Lilla Linkes)

Aranyszarv-Zlati Rat Strand-Bol-Brac sziget

A világ talán egyik leghíresebb strandja ez, Zlati Rat (Aranyszarv) -nem tagadhatjuk-, és ki gondolná, hogy ez a gyönyörüség tölünk nem messze található meg (elsö látásra azt hittem, hogy ez a szigetcsücsök valahol az "érintetetlen" Ázsiában található)?! Pedig de, (söt Bracs-sziget már Magyar fennhatóság alatt is állt már... ) és mint tudjuk, Horvátország megannyi ismeretlen gyönyörüséget rejteget...A Strand, a legnagyobb dalmáciai sziget, Bracs. egyikk csücskén, a híres Bol településtöl nem messze,  Splittöl hajóval kb. 1 órára  található meg. Nevét formájáról kapta. A strand érdekesége, hogy a nyúlvány iránya állandóan változik az apálynak, a dagálynak, a tengeri áramlatoknak és a szélnek formáló hatásainak köszönhetöen.

Sokak szerint a strandon megtalálható csigaházak szerencsét hoznak; mások szerint ezen a strandon lehet a leggyorsabban és a "legegéségesebben" lebarnulni.A stranot nyáron a fürdözök ezrei mellett szörfösök és egyéb vizi sportot imádok foglalják el. 

 

 

 

 

Sveti Duh-beszámoló

2006 nyarán jártam először Horvátországban, akkor ejtett rabul Dalmácia semmihez sem hasonlítható szépsége és különlegessége. Néhány évvel később elhatároztam, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal. Mivel nem szimpla egy-két hetes nyaralásra vágytam, ezért eldöntöttem, hogy keresek valamilyen munkát, így akár 2 hónapot is az Adrián tölthetek, ami tekintve azt, hogy ezzel némi pénzt is keresek, felettébb jó ötletnek tűnt. Szerencsémre olyan lehetőséget kaptam az élettől, aminek köszönhetően Pag-szigettől Rogoznicaig bejárhattam valamennyi strandot, érdekes látnivalót. Korábban volt szerencsém eljutni Split és környékéig, így büszkén mondhatom, hogy Dalmácia Splitig tartó szakaszát legalább, ha nem jobban ismerem, mint a Miskolc-Budapest közötti útvonalat.

Nem egyszerű a választás, ezért egy olyan helyet szeretnék nektek bemutatni, ami talán kevésbé ismert a magyar turisták, utazók előtt. A már citált Pag-szigeten helyezkedik el Dalmácia talán legszebb fekvésű strandja. A főút elhagyása után kisvártatva szenzációs látkép tárul elénk. Amint a lejtőn lassan ereszkedünk le kocsinkkal, a lágyan hullámzó elképesztően tiszta tenger és a háttérben húzódó hegyek varázslatos kombinációjának találkozása tárul szemünk elé. Nem túlzok, ha azt mondom, a lenti kép töredékét adja vissza annak a látványnak, ami az ideérkező vendéget fogadja.

A hely neve ehhez mérten különleges, már-már spirituális jellegű, Sveti Duh, azaz Szent Szellem vagy Szentlélek. A főként olasz és német turisták által látogatott partszakaszon találunk egy, a helyhez méltó fenséges, ám roppant puritán éttermet. A domb tetején található kőépület melynek sem ajtaja, sem ablaka nincs, pusztán a helyét vésték bele a falakba. Mondanom sem kell, hogy a kiszűrődő janjetina (a horvátok „szent étele”, a sült bárány helyi neve) pazar illatának szinte lehetetlen ellenállni. Az elcsábulás után nincs más dolgunk, mint kényelmesen hátradőlni és átélni a pillanatot. Az ember miközben élvezi a kőépületnek köszönhető kellemes klímát, csodálja a látványt, mely a szeme elé tárul és persze kényelmesen falatozza a porhanyós húst, nem is kívánhat mást, pusztán hálát adhat az égnek, hogy megadott neki az élmény.

unique

0.011 mp