Kereső

 

 

 

 

 

Szállások Horvátországban

 

Horvátországinfó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kik nyaralnak Horvátországban?

Egy érdekes infógrafika a horvátországi nyaralókról:

Ha szeretné megosztani ezt az infógrafikát, kérjük másolja ki ezt a kódot:
 

Strandok Horvátországban 1. : Bacvice Strand Split

A spliti Bacvice Strand egy igen kedvelt homokos strand Horvátországban. A tengerkék tiszta víz a strandok legjobb kitüntetését a "kék zászlót" is kiérdemelte. A Strand a Rivától, azaz a busz- és vonatpályaudvartól gyalog elérhetö. Nyaranta turisták ezrei látogatják meg a helyet, helyiekkel ezért nagyon ritkán lehet találkozni.
A környék parkolói mind fizetöség, ezért ajánlott inkább gyalog menni.


 
Picinga játék
Azoknak akik Strandon is a helyiek szokásait kívánják megismerni, érdemes megnézni a sok helyi által játszott "picinga" nevü játékot. A játékot 5 személy játszhatja,  egy pentagramm alakban, a térdükig vízben állva állítják fel magukat. Az elsö játékos passzolja a másiknak a labdát, viszont ö csak a tenyerével passzolhatja tovább ezt úgy, hogy a labda nem eshet bele a vízvbe. A játékot egész Horvátországban játszák, igaz legtöbbször homokos strandokon, hiszen a sérülés veszélye itt kisebb.
Strand Bacvice Split
A Strand
Mivel ez a strand a legkedveltebbek közé tartozik, Split önkormányzata lehetövé tette a mozgássérültek számára is a strandrajutást. A gyermekeket csúszdák, trambulinok, felfújható várak várják.
 
Èjszakai élet
A Strandon számos bár és étterem található meg. Èjszakánként több lehetöség van "bulizásra", hiszen a legtöbb bár reggel 5 óráig nyitva tart. A "Bačvice", "Shakespeare" bárok a legismertebbek ezek közül.

 

Liznjan nyaralás, tippek, érdekességek

Liznjan, Isztria déli csücskében, Pulától (15km) és Medulintól (3km) nem messze található meg. Olaszul Lisignanonak hívják ezt a csodás kis falucskát, mely négy falucskával, Valturával (Valtura), Jadreškivel (Giadreschi),  Muntićcsal (Monticchio) és Šišannal (Sissano) egy községet alkot. A falu egyik legérdekesebb pontja a Kuya-öböl, ahol búvárok százai merülnek nyaranta.


Térkép Liznjan           Liznjan címer

Annak ellenére, hogy Liznjan nem a tengerpart közelében található meg, mégis nagyon kedvelt hely a nyaralók körében. A falu lakosai mezögazdasággal foglalkozó emberek. A falu címere is erre utal.

A természet közelsége és a különleges isztriai nyugalom sok turistát vonz ide; nyaranta a falu lakosainak száma erösen megtöbszörösödik. Liznjan föleg azok körében kedvelt, akik a tenger közelében szeretnének lenni,  de nem szeretik az ottani nyüzsgést.

Liznjan történelme

Liznjan elsö említése az 1149-es évböl származik, de számos római kori emlék örzi a rómaiak nyomát. A falu a középkori okiratokban Lisianum, Liciniana illetve Licianum néven fordul elö, föleg nemesi udvarok kedvelt nyaraló- és vadászhelyeként.
Az elsö írásos emlékekben megemlített lakosai Zenggből, Pljicából és Imotskiból érkeztek. 
A történelem folyamán a falu többször cserélt gazdát, néhol velencei, néhol magyar illetve osztrák kézben volt a trieszti régió részeként. Az első világháború után a falu Jugoszlávia része lett.

Liznjan látnivalók

         a) Templomok:

 Szent Márton templom

A templom 1879-ben épült, a korábban, valószínüleg még a római korból származó templom helyére. A római jelenlét emlékét örzi a késö római Szent Márton szobor maradványai.

Gospa od Kuj templomocska

A templom egy római kori patrícius villa helyére épült fel a 17. században. Az épület bejáratánál látható üvegmozaikok ebböl a villából maradtak fenn. 

A kegyelmes nagyasszony temloma

A templom a falu második legidösebb temploma, 1704-ben épült.

Èrdemes megnézni a település tipikus isztriai Òtemetöjét, mely a 19.századból való

 

 

       b) a falu egyéb látnivalói

Kuye öböl Liznjan

Kuje-öböl

A falu talán egyik legcsodálatosabb partja ez a természetes strand. Nyaranta ezrek napoznak illetve hüsölnek a part hü árnyékot adó fái alatt.

Az öböl közvetlen közelében találhatóak meg az 1918-ban elsüllyesztett Cesare Rossa hajó maradványai.

A parton több világítótorony, a punta Marlera, Albanež,Lanterna és Galiola várja az odalátogatókat

Èrdemes megnézni még a  római kori Slavica eröd maradványait és a falu közveletlen közelében elterülö Leva-szigetet, mely a nyaralók között föleg a homokos strandjának köszönhetöen.

 

 

Ünnepségek

Klupska gara – hagyományos vízalatti halászat április 4-én
Šišan, Szent Félix és Fortunat ünnepség, ahol a helyi kultúra és hagyományok kerülnek bemutatásra június 11-én 
Ližnjanska noć (Ližnjan este)  – utcabál augusztus 4-én
Velika Gospa (Mária mennybe menetele) -  zenés gasztronómiai fesztivál augusztus 15-én
Šišan, fešta Vele Gospe (Mária mennybemenetelének ünnepsége) – a falu védöszentjének Máriának az ünnepsége augusztus 15-én

Liznjant azoknak ajánlanám, akik szeretik a csendet és mégis a tenger közelében szeretnének lenni.  Voltál már Liznjanban? Ìrj Nekünk:)

Jadranovo - az elrejtett paradicsom

Crikvenicától nem messze fekszik a csodás halászfalu, Jadranovo. Lakosainak száma 1148 fő.

Jadranovo Története

A falu kellemes klímájának és kiváló elhelyezkedésének köszönhetően már régóta lakott terület, legősibb leletei a kőkorból származnak. A Lokvišće- öbölben számos hellén kori olivaolaj és bor tárolására használt amfórát találtak, mely a görög kolonizáció itteni hatásairól uralkodik.  Itt volt megtalálható a környék legrégebbi települése is a Havisce-félszigeten.


A 20. századig a falu lakossága csak a halászatból tartotta el magát, 1935-től pedig lakossága a fejlődő turizmusnak köszönhetőn növekedni kezdett.

Fontosabb látnivalók

  1. Lokvisce-öböl:  Az öbölben megtalálható római kori épület és a környéken talált háztartási eszközök maradványai a folyamatos emberi jelenlétrő nyújtanak bizonyosságot. Az öböl gyógyhatású iszapja kiváló a reumás panaszok enyhítésére.

     
  2. Szent Jakob templom: Jadranovo temploma a 19. században épült és a környék egyik legfontosabb szentjéről, Szent Jakobról lett elnevezve.
  3. Szent Jakab szobra: Szent Jakab faszobra több mint 350 éves. Minden év júliuásának 25. napján Szent Jakab napját ünneplik a helyiek.

Èrdemes ellátogatni a falu Konobáiba, köztük a híres Selina étterembe Kloštarban.


 

Kellemes nyaralást kívánunk minden kedves Jadranovóban nyaralónak!

 

Betekintés Poreč városába

Az Isztriai-félsziget egyik legnépszerűbb turista városa a mindössze 17-18 ezer lakossal büszkélkedő Poreč. Horvátország egyik legnyugatabbi részén fekszik, közel a szlovén határhoz. A várost száz másiktól megkülönbözteti, hogy a tengerbe benyúló pár száz méteres félszigetre épült az óvárosi rész, mely igazi mediterrán jellegű és már a római korban is lakott volt. Poreč óvárosa önmagában igazi látványosság, mind a mai napig betölti a múlt szelleme. Az utcahálózat még a római időkből származik, mind a mai napig fenntartják, ettől olyan magával ragadó az egész. Velence városa csak pár órára van és a Plitvicei nemzeti park is 3 órás út Porečtől, ráadásulszervezett utakkal várnak minket.

Poreč nem véletlenül a helyi turizmus egyik kulturális központja. Elég csak végigsétálni a pici óvároson, olyan látnivalók tárulkoznak elénk, mint a Cardo és a Decamanus, az Euphrasius Bazilika-komplexus. Sétáljunk el a Marafor tér és a poreči torony mellett, miközben a körülvevő épületek különleges építészeti sajátosságait csodálhatjuk. Ott van még a Poreči Helytörténeti múzeum, a római műemlékek, melyek több ezer éve gazdagítják Porec városát.

Poreč igazi üdülőváros is egyben a horvátországi apartmanok legjobbjaival, 22 uniós stranddal, éjszakai bárokkal, mint a Club Plava vagy a Byblos. Sportolási lehetőségekkel, egy gokart pályával, kerékpárúttal és a szokásos hajóutakkal.

Egy kis kedvcsináló: Nézzétek meg a Poreč villámutazás videónkat, mely Poreč érdekességeit, szépségét mutatja be!

Várjuk az élménybeszámolókat!

Voltál Horvátországban és szeretnéd megosztani másokkal is élményeidet?:) Várjuk élménybeszámolód! Küldj nekünk képeket, szöveget, bármit ami egy Horvátországi nyaralással kapcsolatos!:)  Címünk: holnap001@yahoo.de

Mert mi is szeretjük Horvátországot. Ès te?:)

horvátországi nyaralás képgaléria

Horvátországi nyaralás 2012 Promovideo:

Készítsük el a 2013-as év videóját mi! Van kedved? Ìrj nekünk!
 

A csodás Cres-sziget

 

Az aranygyapjút kereső görögök, a hódító rómaiak, Velence és Napóleon franciái is elhajóztak a hosszú, keskeny sziget, Cres mellett. Sőt, a Fiuméből az Amerikai Egyesült Államokba kivándorló magyarok ezreinek is ez lehetett az egyik utolsó élménye Európáról,
midőn a hajókorlát mellől a szigetet nézték. 
A sziget Rijekából és Krk szigetéről is komppal megközelíthető. Cres városa (Grad Cres) zöldellő környezetben fekszik és éttermeiről híres. Komoly gondot okozhat az ételválasztásnál, hogy friss halat együnk vagy báránysültet? Ez utóbbi ugyanis specialitás a szigeten. Cres látnivalói közül említésre méltó a Havas Boldogasszony templom ( Crkva sv. Marije Snjezne), egy velencei loggiás épület és a ferences kolostor.
Cres Beli nevű városában található a híres ökocentrum, a Caput Insulae. A szigeten élő fakókeselyű védett madár. S ugyanúgy szereti a bárányhúst, mint mi.
 
Cres nincs távol tőlünk és érdemes meglátogatni. http://www.hmep.eu/hu/turizmus/182-a-bibor-es-az-aranygyapju-.html

 

Még Indiana Jonest is érdekelné: Lokrum, a titkok szigete

 

Dubrovnik közelségében fekszik Lokrum, az ősi, titokzatos sziget. Már a formája is különös: egy halhoz, vagy még inkább egy úszó erődhöz hasonlít. A középkori bencés szerzetesek által féltve őrzött sziget számos titkot rejthet. Egykor királyok és hercegek birtoka volt, akik nem
értek szerencsés véget. Vajon miért? Mit őrizhettek a bencések a kolostoruk mélyén?
Lelki szemeink előtt láthatjuk Harrison Fordot- Indiana Jones szerepében- amint az éj leple alatt a dubrovniki kikötőből egy csónakon elindul Lokrumra, hogy megfejtse a rejtélyt. Ne ijedjünk meg, ha a parton kikötve árnyakra lesz figyelmes, amelyek a babérfák alatt suhannak
el: ki lehetett ez: Miksa császár vagy Habsburg Rudolf? Esetleg a kertész?
 
Lokrum szigete ma is keresett célpont és érdemes is áthajózni Dubrovnikból. Az érintetlen természet felüdülést nyújt a mindennapok hajtásából.
 
A teljes cikk a Horvát-Magyar Európai Panorámán olvasható: http://www.hmep.eu/hu/turizmus/109-lokrum-a-rejtelyes-sziget-.html
0.008 mp